Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kisantant és a magyarországi p
  2007-11-18 21:08:11, vasárnap
 
  Ágoston András: Kisantant és a magyarországi politikai elit

2007-11-18 19:50 Barikád.hu

Fura jelenségeknek lehettünk szemtanúi az utóbbi időben a kisantant és Magyarország politikai zónájában. Kostunica, hóna alatt Józsával beállít Budapestre a kormányfői találkozóra, hogy be­gyűjtse a neki fontos támogató nyilatkozatokat (ezeket a magyar külügyminisztérium később némiképp pontosította), miközben Józsára bízza a kellemetlen kérdéseket, mint amilyenek a magyarverések és a magyarok kisebbségi jogainak érvényesítése, hogy az autonómiáról, ami­hez a VMSZ nemzeti tanácsa mandátum nélküli elnökének sem fűlik a foga, s amelyet konk­rétan a magyar kormány sem támogat, ne is beszéljünk.

Más: Emil Boc, a romániai Demokrata Párt elnöke a minap világossá tette, hogy az RMDSZ számára nem ,,kormányzati felelősségvállaló" politikai partner, hanem a román politikai színtérnek egy másodrangú szereplője. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban (melynek különben semmi köze az autonómiához) hangsúlyozta: a jogszabály "ellentmond" Románia alkotmányának, a Velencei Bizottság javaslatait is "megszegi". Hozzátette, hogy az RMDSZ-el Románia alkotmányáról sem a kormányban, sem azon kívül nem egyezkednek. "Az RMDSZ-nek tudnia kell, hogy a PD-ben soha nem talál szövetségest arra, hogy az alkotmány előírásairól tárgyaljon" - hangoztatta Boc. Kivel beszél így a kisantant bármelyik államában a többségi elit egyik vezető pártjának a politikusa? A kengyeltartóval, vagy a politikai partner­rel?

Szlovákiában az MKP az elnökváltás óta - pedig az autonómiaköveteléseket még szóba sem hozta - küzd az eddigi kormányzati felelősségvállaló státusának megtartásáért. Kilátástalanul.
Ha mindezt a magyarországi politikai elit nem látja, vagy ha látja, csak nem veszi figyelembe, az nem tesz jót sem kisebbségben élő magyaroknak, de a magyar diplomácia tekintélyének sem.
Tényként kell kezelni, hogy az EU, bővülésekor, befogadta a kisebbségi és más nemzeti ügyeket is. Amelyeket demokratikus úton tárgyalásokkal biztos elvi alapokra helyezkedve, előbb utóbb meg kell oldania.

A nemzeti elv az EU-ban is él

Az nem megoldás, hogy a magyar oldal az általános EU-s álláspontokat ismételgeti, miközben kisantant államok diplomáciái egymás után szolgálják fel neki a lenyelésre előkészített szép kövér békákat. Hova vezet ez?
Pedig van kiút, hiszen a nemzeti elv az EU-ban sem halott. Sőt, igencsak virulens jelenségként találkozhatunk vele. S nemcsak az élő tényleges autonómiák vonatkozásában. Magyarországnak, szilárd elvi alapokra helyezkedve, a bajok gyökeréig kellene lenyúlnia.
Látni kell ugyanis, hogy az angolok egyre ,,toleránsabbak" a skót törekvésekkel szemben, Belgiumban a vallonok, és a flamandok nem szűnő ellentéte immár az ország békés felbomlását vetíti előre. Annak ellenére, hogy az EU központja pont Brüsszelben van.

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, látnunk kell: az antanthatalmak érdekeinek megfelelően az első világháború után létrehozott államok Csehszlovákia és Jugoszlávia az első adandó alkalommal szétestek. Az egyik békésen, a másik véres polgárháborúban.
Kosovo leválása az utolsó szakaszba érkezett. Van egy tény, amely magáért beszél. Djelic szerb kormányalelnök a minap Amerikával megegyezett abban, hogy Szerbia többé nem fizeti Kosovo adósságait. Sőt, amit eddig befizetett, azt visszakapja. Kostunica kormánya ezzel lemondott a Kosovo megtartása érdekében felhasználható hivatkozási alapról. Szerbia nem kapkod a veszett fejsze nyele után, s megragadta az utolsó lehetőséget, hogy visszakapja amit, illúziókat kergetve, már kifizetett. Ez egy értelmes lépés.
Ebben a helyzetben Orbán Viktornak van igaza, amikor kimondja, ami elkerülhetetlen: Kosovót pedig, adott esetben, el kell ismerni. De ez nem elég.

Magyarország tárja fel a nemzet gondjait és megoldást is!
Magyarország csak akkor tud tekintélyes helyen landolni az EU tisztaszobájában, ha részint őszintén feltárja a magyar nemzet egészének gondjait, elsősorban a történelmi körül­mények folytán létező tagoltságot, s egyben a lehetséges megoldást is. A nemzet határmódo­sítás nélküli politikai integrációjának szükségességét, és ezzel összefüggésben az autonómia­igényeket. A konkrét, érvekkel alátámasztott autonómiamodellek érvényesítésének igényét is.
A racionális viselkedés, a realitások számbavétele elengedhetetlen feltétele a diplomá­ciai tevékenységnek. Éppen ezért rá kell mutatnunk: az, ami időszerű, s eséllyel kecsegtet a magyar állam és a vajdasági magyarság alapérdekeinek érvényesítésének folyamatában, azt hiba lenne elszalasztani, vagy mellőzni. A vajdasági magyarok autonómia-követelése min­denképpen megérdemli a támogatást és a küzdelmet. Nemcsak Magyarország részéről.

Ebben a pillanatban sajnos nincs közös vajdasági magyar autonómiamodell. Mindenek előtt a vajdasági magyar pártok érdeke, hogy legyen. Magyarország itt is segíthet. A magyar kormány, a magyar diplomácia és a budapesti politikai elit egésze, amennyiben időszerűnek ítéli meg ezt a szerintünk történelmi lépést, pillanatok alatt rászoríthatja a jelenleg még hezi­táló vajdasági magyar pártokat arra, hogy közös autonómiamodellt dolgozzanak ki. Mindenek előtt a nem-területi autonómia megvalósítására vonatkozóan.
Ebben a tekintetben elsődlegesen felelősek a vajdasági magyar pártok, de az objektív, a nemzet egésze iránti alkotmányos felelősségét nem kerülheti meg a budapesti politikai elit sem.

Tizenhét éve nem tartottak Budapesten politikai-tudományos a politikai konzekvenciák levonására is alkalmas tanácskozást egy konkrét autonómiamodellről. Legalább azokról az ismérvekről, amelyek alapján el lehetne jutni a konkrét modellhez. Ezen a ponton kellene tovább lépni. Mindenekelőtt a Vajdaságban, de Budapesten is.

{B}barikád.hu{B/}

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: érvényesítésének, autonómiamodellt, tisztaszobájában, polgárháborúban, magyarországnak, elengedhetetlen, nyilatkozatokat, autonómiamodell, integrációjának, elkerülhetetlen, megvalósítására, kengyeltartóval, alapérdekeinek, antanthatalmak, találkozhatunk, tárgyalásokkal, kormányalelnök, szükségességét, tevékenységnek, vonatkozásában, összefüggésben, kilátástalanul, felhasználható, alkotmányáról, alkotmányának, álláspontokat, elszalasztani, érvényesítése, tekintélyének, alátámasztott, magyarverések, csehszlovákia, toleránsabbak, jelenségeknek, törekvésekkel, megtartásáért, magyarországi politikai, utóbbi időben, kormányfői találkozóra, neki fontos, kellemetlen kérdéseket, magyarok kisebbségi, magyar kormány, romániai Demokrata, minap világossá, román politikai, másodrangú szereplője, kisebbségi törvénnyel, alkotmány előírásairól, kisantant bármelyik, többségi elit, politikai partner­rel, Ágoston András, Emil Boc, Demokrata Párt, Velencei Bizottság, RMDSZ-el Románia, Orbán Viktornak, Nemcsak Magyarország,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rátalálsz  Makszim Gorkij gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Bounty krémes  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Adakozás  Nem számIt  Adakozás  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szép estét  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az engedelmesség miért nem vál...  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png rózsa csokor  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Fehér virág  Mai harmónia kártyám  Egy lelki imádság  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Png cica  Idő  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png virág  képre írva  Nem tudhatod  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nem tudhatod  Irgalom és ítélet  Adakozás  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogy lehet megtartani  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fekete-erdő desszert  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cicák  Png csokor  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Esti kép  Reggel van  Alázat  Mindig jusson idő nevetni 
Bejegyzés Címkék
magyarországi politikai, utóbbi időben, kormányfői találkozóra, neki fontos, kellemetlen kérdéseket, magyarok kisebbségi, magyar kormány, romániai Demokrata, minap világossá, román politikai, másodrangú szereplője, kisebbségi törvénnyel, alkotmány előírásairól, kisantant bármelyik, többségi elit, politikai partner­rel, eddigi kormányzati, magyar diplomácia, magyar oldal, általános EU-s, lenyelésre előkészített, bajok gyökeréig, angolok egyre, skót törekvésekkel, ország békés, kicsit visszamegyünk, antanthatalmak érdekeinek, első világháború, első adandó, egyik békésen, másik véres, utolsó szakaszba, minap Amerikával, veszett fejsze, utolsó lehetőséget, értelmes lépés, helyzetben Orbán, nemzet gondjait, magyar nemzet, történelmi körül­mények, lehetséges megoldást, nemzet határmódo­sítás, racionális viselkedés, realitások számbavétele, diplomá­ciai tevékenységnek, magyar állam, vajdasági magyarság, vajdasági magyarok, pillanatban sajnos, vajdasági magyar, budapesti politikai, szerintünk történelmi, nem-területi autonómia, tekintetben elsődlegesen, nemzet egésze, politikai konzekvenciák, konkrét modellhez, ponton kellene, érvényesítésének, autonómiamodellt, tisztaszobájában, polgárháborúban, magyarországnak, elengedhetetlen, nyilatkozatokat, autonómiamodell, integrációjának, elkerülhetetlen, megvalósítására, kengyeltartóval, alapérdekeinek, antanthatalmak, találkozhatunk, tárgyalásokkal, kormányalelnök, szükségességét, tevékenységnek, vonatkozásában, összefüggésben, kilátástalanul, felhasználható, alkotmányáról, alkotmányának, álláspontokat, elszalasztani, érvényesítése, tekintélyének, alátámasztott, magyarverések, csehszlovákia, toleránsabbak, jelenségeknek, törekvésekkel, megtartásáért, magyarországi, visszamegyünk, konzekvenciák, rászoríthatja, mindenekelőtt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.